Brandwonden
Let op: laat kinderen niet in de buurt van een bbq komen! Kinderen zien niet direct de gevaren, maar kunnen lelijke wonden oplopen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het gebeurt zo snel!
De grootste fout die men maakt is dat men er spiritus of een andere brandbare stof erop gooit. Dit gebeurd vaak door de ongeduldigheid van mensen die maar snel de bbq goed aan willen hebben. Door het gebruik van een brandbare stof ontstaat er vaak een enorme steekvlam met alle gevolgen van dien.
Brandwonden zijn erg lelijke wonden en bovenal erg pijnlijk voor de slachtoffers. Het zijn wonden die vaak ook na de gebeurtenis enorme littekens achter laten. Direct eerste hulp verlenen bij een brandwond zorgt ervoor dat de wond niet verergert en dat het pijn verminderd voor het slachtoffer.
Hoe te beoordelen en behandelen na verbranding:
Eerstegraads verbranding:
Een eerstegraads verbranding is te herkennen aan de huid die rood is, pijnlijk en soms gezwollen. Een eerstegraads brandwond heeft iedereen wel eens en is makkelijk zelf te behandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zonnebrand of net even een warme strijkbout aantikken. Bij een zonnebrand kan je heel handig gebruik maken van een after-sun product maar bij alle andere brandwonden koel je het met zacht stromend lauw water.
Tweedegraads verbranding:
Een tweedegraads brandwond is erg pijnlijk, rood, gezwollen en gaat gepaard met blaarvorming. Tweedegraads verbranding gebeurd vaak bij iets langdurige contact met een heet voorwerp of een groter deel wat verbrand is door een hete vloeistof of vlam. Koel het getroffen deel voor minimaal 10 minuten met zacht lauw stromend water. Indien beschikbaar gebruik je burnshields en anders gebruik je niet verklevend verbandmateriaal. Vervolgens ga je naar een arts, professionele hulp is noodzakelijk!
Derdegraads verbranding:
Een derdegraads verbranding is dermate ernstig dat alle beschermde lagen van de huid zijn aangetast. Een derdegraads verbranding kan verkoold zijn en daardoor zwart, dit kan bijvoorbeeld een situatie zijn wanneer er een steekvlam van de bbq komt. Een andere mogelijkheid is dat de huid grijs-wit oftewel gekookt is. Deze vorm komt voor bij hete vloeistoffen zoals hete thee die over een kindje valt. In beide gevallen kan er blaarvorming zijn of deze zijn al kapot. Als de blaren nog intact zijn laat ze dan heel. Koel zo snel mogelijk met lauw zacht stromend water voor minimaal 10 minuten en dek erna de wonden af met burnshields of niet verklevend verbandmateriaal, zodat er geen ziektekiemen bij de wond komen.
Let bij brandwonden ook op de grootte van de verbranding. Vanaf 10% verbranding is er al kans op een shock en heb je met spoed de professionele hulp nodig. Bij volwassen personen is 10% net iets meer als de gehele arm.
Bij brandwonden geldt ten alle tijden de uitspraak; “eerst water de rest komt later” . Zorg ervoor dat je de wond goed inschat in de gradaties en dat je tijdig de professionele hulp inschakelt. Wil je meer hierover weten volg dan een EHBO cursus.